3 juni 2023

De Nieuwe Brabander

Van Nijvel tot 's-Hertogenbosch

“Je kan niet enkel van Vlaanderen houden en doen alsof Brabant niet bestaat”

Vandaag op de dag van de heldendaad van Everard t’Serclaes voerde de N-BB, de Nieuw Brabantse Belangen actie aan het monument van Everard t’Serclaes in Brussel. DNB was erbij voor een exclusief interview met de voorzitter van de N-BB.

De N-BB wil zich met Brabant afscheuren van Vlaanderen, maar “de Vlamingen die haten ze niet”. Zo opent de schijnhertog van Brabant (partijvoorzitter) Christoph De Kaele alvast een charmeoffensief in Vlaanderen. Van bij het monument van Everard t’Serclaes in Brussel strooit hij middels een interview met “De Nieuwe Brabander” met lof naar de “vriendelijke” Vlamingen. Al heeft hij ook een waarschuwing in petto: “Je kan niet enkel van Vlaanderen houden en doen alsof Brabant niet bestaat”.

“Ik hou van Vlaanderen en ik hou van de Vlamingen”, aldus De Kaele. “Ik vind het belangrijk om dat te tonen, want velen denken wij de vlamingen haten maar dat is absoluut niet het geval, de mensen zijn daar heel vriendelijk.”

Brabants praten


De Kaele maakt er naar eigen zeggen ook een punt van om altijd Vlaams te praten als hij zich in Vlaanderen bevindt. Een mentaliteit die De Kaele te weinig terugziet bij veel Vlamingen. “Ze moeten tonen dat ze moeite doen. En als het dan niet lukt, dan lukt het niet. De Vlamingen zeggen wel dat ze van het Vlaams gewest houden, maar spreken de taal van de meerderheid van de bevolking niet. Ze gaan zelfs zover dat ze op de openbare omroep ondertiteld moeten worden omdat niemand hen anders zou begrijpen. En ondertussen lopen de transfers van Brabant naar Vlaanderen maar door. Je kan niet van Vlaams gewest houden, maar enkel van het Vlaanderen waar iedereen Vloms praat. Dat is niet logisch.”

“Het probleem is het onderwijs”, aldus De Kaele. “Echte geschiedenis staat niet meer op het leerprogramma van de meeste scholen, en dat is een grote fout. Het onderwijs schiet daarin tekort, en er worden almaar meer fabeltjes vertelt over een bijeen-gefantaseerde Vlaamse natie. Als vader, Brabander, en politicus maak ik me daar grote zorgen over.”

Staatshervorming

Een nieuwe staatshervorming mag volgens De Kaele ook geen taboe zijn. “Je bent geen staatsman als je altijd ‘neen’ zegt tegen een democratische vraag om meer autonomie. Ook de Vlamingen zouden daarvan profiteren, dat is zeker. Het is een win-winsituatie. Ik hoop dat de nieuwe generatie Vlaamse politici dat begrijpt, niet zoals meneer Francken. Wie zegt dat hij houdt van het Vlaams Gewest moet ook de moed hebben om begrip te tonen voor de Brabantse verzuchtingen. Moet ook de moed hebben om te zien dat de Lohengrin omwenteling ook voor Vlaanderen beter is dan het artificiële Vlaamse gewest. De Vlamingen moeten dan ook niet meer doen alsof Brussel hun hoofdstad is. Brussel is immers de Brabantse en niet de Vlaamse hoofdstad. Per slot van rekening zijn wij voor de Vlaamse onafhankelijkheid maar dan wel binnen de historische grenzen van Vlaanderen en enkel indien de Vlamingen de soevereiniteit van Brabant erkennen” aldus de schijnhertog.